ZAKAJ UPORABLJATI OLJE ZA BRADO?

ZAKAJ UPORABLJATI OLJE ZA BRADO?

Super, po novem boš imel dolgo brado. Nič več vsakodnevnega britja, razdražene kože in vsega tega. Ampak, potem ugotoviš, da vzdrževanje lepe brade sploh ni enostavno. Ne gre samo za to, da odvržeš brivnik in se usedeš ter čakaš na lepo, polno in zdravo brado. Nega brade zahteva veliko potrpljenja, skrbi in nege. Med bolj pomembnimi izdelki za nego je ravno olje za brado. Je eden najpomembnejših negovalnih izdelkov za ohranjanje brade v najboljšem stanju. Olje poskrbi za naravno prisotna olja v koži, jo vlaži pod brado, ter izboljša videz brade.

Olje za brado

Zakaj sta moja brada in koža tako suhi?

Človeška koža proizvaja snov, imenovano sebum. Sebum se skozi žleze lojnice širi skoraj po celem telesu. Nahaja se na površini kože skozi pore ali lasne mešičke. Sebum deluje kot tanek zaščitni sloj na površini kože in kožo ščiti in neguje. To ustavi izgubo vode iz telesa in ohranja vašo kožo hidrirano. Razlog, da koža pod brado postane zelo suha, je v tem, da se je naravno olje kože (sebum) na neki točki izsušilo. To ni samo zaradi mrzlih ali suhih vremenskih razmer, temveč tudi zaradi uporabe napačnih izdelkov, kot so šamponi za lasišče ali slaba mila, ki izsušijo kožo. Taki izdelki imajo pogosto preveč agresiven učinek na kožo in zaradi tega odstranijo naravno olje s kože. Posledica tega je suha in tudi srbeča brada.

Kako deluje olje za brado?

Koža ima tri različne plasti: zunanjo plast (epidermis), srednjo plast (dermis) in spodnjo plast (hipodermis). Ko olje za brado naneseš na brado in kožo, ta prekrije plast dermisa, da zadrži vlago in vodo v tvoji koži. S tem preprečuje izhlapevanje, kožo in brado pa ohranjata hidrirano. Učinek je seveda odvisen od olja za brado in njegove sestave.

Dobro je vedeti tudi, da nekatera olja za brado vsebujejo eterična olja z antiseptičnimi ali protivnetnimi lastnostmi. Kar prispeva k brezhibni higieni in zdravi bradi!

Katere sestavine so najbolj pomembne?

Tukaj je priročen kratek povzetek:

  • Za zgostitev brade: ricinusovo olje
  • Za vlaženje in nego: avokadovo olje, olivno olje, arganovo olje
  • Za občutljivo kožo: olje makadamije
  • Za boj proti prhljaju: jojobino olje
Nazaj na blog